Onko ilmaista kirjanpitoa tai ilmaisia kirjanpito ohjelmia olemassa ? Jos teet itse kirjanpitosi, onko se ilmaista ?

Itse kirjanpitonsa tekemällä voi ajatella saavansa kirjanpitonsa ilmaiseksi. Monesti kirjanpito on kuitenkin niin monimutkaista ja asiantuntemusta vaativaa, ettei itse tekeminen kannata. Kirjanpidon opetteluun, lainsäädännon seuraamiseen ja itse kirjanpidon laatimiseen, kaikkine sivutöineen voi mennä paljonkin kallista aikaasi.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon ohjelmien ylläpito. Ilmaisen ohjelman ylläpito ei ole mitenkään varmaa, sillä ohjelman laatija voi kadottaa intonsa päivittää ohjelmaa. Vaikeuksien sattuessa myös tuen puute voi kostautua. Mieti siis tarkkaan.  Opetteluun ja yksinkertaiseen kirjanpitoon ilmaiset kirjanpito-ohjelmat voivat olla ok, mutta isommassa kirjanpidossa käyttöä kannattaa harkita.

Mitä lasket omaksi tuntipalkaksesi ?
Kannattaisiko kirjanpitoon käytetty aika käyttää esim. uusien asiakkaiden hankkimiseen ja markkinointiin ?

Ilmaiset Kirjanpito Ohjelmat

1. Excel tai Google Sheets

excel-kirjanpitoaIlmainen kirjanpito ohjelma saattaa olla jo koneellasi. Pienehköön kirjanpitoon käy varsin hyvin taulukkolaskenta ohjelma, esim. Exel tai Works tietokantaohjelma, Open Office ohjelmistopaketti sisältää myös ilmaisen tietokantaohjelman. Yksinkertainen kirjanpito excelillä on mahdollista ainakin ammatinharjoittajalle, myös tavallinen Matti Meikäläinen voi pitää yksinkertaista kirjanpitoa omista tuloistaan ja menoistaan Excelissä tai jossain muussa taulukkolaskenta ohjelmassa. Tietysti Excelin käyttökin vaatii hieman harjoittelua.

  • Lataa ilmainen kirjanpito Excel pohja esimerkiksi Zervantin sivuilta, jossa voit tutustua myös Zervantin ilmaiseen kirjanpito ohjelmaan.
  • Useimmilla on myös Google-tili, jonka pilvipalveluista löytyy ilmaiseksi käytettävä Sheets, joka on Exel-ohjelman kaltainen taulukkolaskentatyökalu. Mitään ohjelmaa ei tarvitse asentaa ja tiedot ovat tallessa Googlen pilvipalvelussa. Jos sinulla on Android-käyttöjärjestelmän älypuhelin, niin todennäköisesti käytössäsi on myös Google-tili.

2. TILITIN – Huom! version päivitystä ei ole tehty vuoden 2013 jälkeen, toimivuus epävarma.

Tilitin on ilmainen kirjanpito-ohjelma, joka toimii Windows-, Linux- käyttöjärjestelmillä.

Ohjelman ominaisuuksia: Tulosteet: tilien saldot, tiliote, tuloslaskelma, tase, päiväkirja, pääkirja ja ALV-laskelma tileittäin, tulosteet voi tallentaa PDF-tiedostoksi, useita tilikarttamalleja.

Ilmeisesti tämä ohjelma ei sovellu yhdenkertaiseen kirjanpitoon.

Linkki Tilittimen sivuille, josta voit ladata ohjelman itsellesi.

3. Tappio

Netistä löytyy ilmainen kirjanpito ohjelma nimeltään Tappio, joskaan sitä ei ilmeisesti ole päivitetty pitkään aikaan.

Tappio on yksinkertainen, ilmainen, suomenkielinen kirjanpito-ohjelma.

Sillä voi hyvin pitää ´pienehköjen´ yhdistysten, järjestöjen ja yritysten kirjanpitoa.
Tutustu tarkemmin ja lataa itsellesi http://www.lahdenniemi.fi/jussi/tappio/

Koska ohjelma on ilmainen, ohjelman kokeileminen ei maksa muuta kuin omaa aikaasi.

4. Holli

Holli on Tappio-ohjelman kaltainen ohjelma, joka on yhteensopiva Tappio-ohjelman kanssa.

Tulosteet voidaan kopioida myös muihin ohjelmiin, esim. taulukkolaskentaan.
Alv-laskenta myös EU-kaupalle ja rakentamispalvelulle.
Pääkirja, päiväkirja ja alv-laskelma tulostettavissa myös halutulta kuukaudelta.

Lataa ja tutustu Holli ohjelmaan http://www.elepal.fi/software/toimisto. Holli soveltunee myös esim. yhdistyksille. Löydät elepalin sivuilta  myös mielenkiintoisen ilmaisen laskunkirjoitus ohjelman.

Tietysti ilmaiseen tai lähes ilmaiseen kirjanpitoon on olemassa vielä viideskin mahdollisuus, nimittäin vanhanaikainen paperille tai tilivihkoon tehtävä kirjanpito. Sen hyviä puolia on ainakin se, ettei tarvitse opetella ohjelman käyttöä. Tee se itse kirjanpito paperille soveltuu nykyisin varmaankin lähinnä todella pienelle ammatinharjoittajalle tai yksityiselle henkilölle. Kassakirjanpitoon kylläkin paperiversio on vielä aivan pätevä.

Ilmaista kirjanpitoa ei siis oikeastaan ole olemassa, sillä myös omalle ajalle tulisi yrittäjän laskea jotain palkkaa ja kuten jo alkupuolella todettiin, niin kannattaa harkita mihin aikansa käytää.